1

Otok Vir opširnije:

Otok Vir smješten je cca 25 km sjeverozapadno od Zadra u sjevernoj Dalmaciji, i mostom je povezan s kopnom. Sa ukupnom površinom od 22,5 km2 Vir-od Talijana nazvan "Punta Dura" (kamenita obala) – se predstavlja posjetitelju raznovrsnim krajobrazom: kamenitim kršem koji se izmjenjuje sa borovima i vinogradima, sa smokvama i maslinama.

Dužina obale iznosi 31 km – koju krase pretežno pješčane i šljunkovite plaže sa kristalno čistim morem što ovaj otok čini rajem za obiteljski odmor. Svježi pojvetarac ublažava ljetne temperature i stvara dobre preduvjete za jedrenje na dasci.
Sa skoro 300 sunčanih dana godišnje Vir je i izvan sezone ugodna destinacija – zaljubljenici pješačenja mogu se sa najvišeg vrha otoka, Bandira (112 m), diviti predivnoj panorami koja oslikava cijeli Vir, obližnje otoke i Velebit (1750 m).

Oni koji poznaju mountain-biking toplo bi preporučili ovo područje za tu vrstu sporta. Zbog centralnog položaja u hrvatskom Jadranu ovaj otok je idealno središte za izlete: Nacionalni park Paklenica sa impozantnim kanjonima, staro hrvatski grad Nin sa "najmanjom katedralom na svijetu", Sv. Križ, Zadar, bivši glavni grad Dalmacije, čija stara jezgra obiluje kulturno povjesnim spomenicima, te Kaštelina na samom otoku, koja je izgrađena prije skoro 500 godina kao zaštita protiv gusara.

Na prvom mjestu Vir je raj za nautičare – koji će naći na Viru ne samo sigurna pristaništa i marine, nego i lanac od cca. 300 otoka i otočića – među kojima je i nacionalni park Kornati.
Turistička ponuda bazira se isključivo na privatnom smještaju: obiteljski pansioni i iznajmljivanje soba i apartmana. Vir nije mjesto velikih hotela i masovnog turizma. Restorani i kafići s terasama u hladu, te različite trgovine, ambulante i pošta popunjuju ponudu.Otok Vir
O otoku Viru...
opširnije

Dalmacija i otoci
karta
opširnije

Fotografije
Download svih fotografija apartmana
download

 
 
Copyright by Apartmani Pogačić 2004
developed by WIZARD